Euh
Log in | Registreer
Reizen en andere oorden
 • Door: Tim de Enchanter
 • 15-5-2015 23:02:00

Stonehenge in America: Mystery Hill

Door: Tim de Enchanter

Ongeveer 65 kilometer ten noorden van de stad van Boston en ongeveer 40 kilometer landinwaarts van de Atlantische Oceaan, bevindt zich wat mogelijk het grootste en misschien wel oudste megalithische mysterie van Noord-Amerika is. Mystery Hill, ook bekend als 'America's Stonehenge', is een plaats die archeologen al bijna een eeuw voor raadsels stelt. Verspreid over een gebied van 1200 aren bevindt zich een serie lage muren, primitieve, grotachtige gebouwen en tunnels die volgens een bepaalde archeoloog worden omschreven als "gigantische wanorde, kinderlijke onordelijkheid en grote primitieve naïviteit".

Hoewel deze heuvel vergeleken wordt met de Engelse steencirkels in Stonehenge, is deze plaats op het eerste gezicht toch fysisch vrij verschillend. Zo bevindt Stonehenge zich op een vlakte en niet op een heuvel en bestaat de plaats uit een serie netjes geplaatste concentrische cirkels, hoefijzervormen en vierkanten. Daarmee vergeleken is Mystery Hill een warboel. De monolieten die in Stonehenge gebruikt werden zijn veel groter, tot 45 ton in gewicht. Mystery Hill moet het stellen met veel kleinere stenen, de grootste weegt er 11 ton. Bovendien is de constructie in Mysterie Hill minder complex.

Beide plaatsen hebben wel overeenkomsten: ze dienen als waarnemingscentra. Van beide is geweten dat ze astronomische groeperingen hebben, waaronder de zomerzonnewende. Ten tweede weten we van beide bijna niets over wie ze bouwden.

Terwijl we nog altijd niet weten welk soort van ceremonies er in Stonehenge plaatsvonden, weten we meer over de duidelijke activiteiten op Mystery Hill. Eén van de hoofdelementen is een enorme vlakke steen die zoals een tafel op vier 'poten' rust. Langsheen de zijkanten van het tafeloppervlak loopt een groef die leidt naar een koker. Men heeft deze grote plaat "Sacrificial Stone" genoemd, en waarschijnlijk heeft hij daarvoor dienst gedaan. De koker zorgde er waarschijnlijk voor dat bloed van het offer van de tafel kon afgevoerd worden.
Onderaan de offertafel bevindt zich een schacht van twee en een halve meter lang die leidt naar een ondergrondse kamer. Het lijkt aanvaardbaar te veronderstellen dat een priester zich verborgen hield in deze ondergrondse kamer tijdens het offerritueel. Zijn stem moet voor de omstanders van de offertafel als een orakel geklonken hebben. Het geluid zou immers oprijzen van de offertafel als de stem van een geest.

Naast de orakelkamer en de offersteen heeft Mystery Hill ook nog een aantal andere kunstmatige holen en passages. Minstens één daarvan werd geconstrueerd met een afvoerkanaal om ze van overstroming te behoeden. Het doel van de rest van de structuren is, op wat lijkt een waterput na, onbekend.
De vrij recente bekende geschiedenis van de heuvel begint bij Jonathan Pattee. Pattee was een landbouwer die van 1826 tot 1848 op de heuvel leefde. Er zijn veel verschillende en tegenstrijdige verhalen over Pattee. Dat hij een rover was, er een illegale stokerij op nahield en dat hij een halte controleerde van de fameuze 'ondergrondse' vluchtweg die stoutmoedige ontsnapte slaven uit het zuiden gebruikten om te ontsnappen. Eén ding is zonder twijfel: hij gebruikte één van de structuren als kelder voor zijn boerderij.

Er deden geruchten de ronde dat Pattee de structuren met de hulp van zijn vijf zonen om de een of andere onduidelijke reden had gebouwd. Dit lijkt onwaarschijnlijk omdat één van de stenen op de heuvel vastgegroeid zit in de stomp van een boom. De boom is beginnen groeien rond het jaar 1769, lang voor Pattee op de heuvel aankwam.
In 1936 kwam de heuvel in handen van William B. Goodwin. Goodwin had een andere theorie over de structuren: Ierse monniken die lang voor Christoffel Colombus de Atlantische Oceaan hadden overgestoken hadden deze constructies gebouwd. Goodwin leidde zijn eigen vorm van 'archeologie' op de heuvel door dat bewijsmateriaal van de hand te doen dat niet paste in zijn lievelingstheorie. Het verlies van deze artefacten is één van de redenen waarom het mysterie van Mystery Hill zo groot is.

Hoe oud is Mysterie Hill?

Fragmenten van gevonden aardewerk zijn onderzocht en brengen ons naar ongeveer 1000 voor Christus. Houtskool uit een vuur werd door middel van radioactieve koolstofmetingen 4000 jaar oud bevonden.

Wie bouwde Mystery Hill?

We weten het niet. Inheemse Amerikanen die in het noordoosten leefden (voor de Europeanen voet aan grond zetten) bouwden niet met behulp van stenen. Koloniale landbouwers kamen in de vallei pas aan na 1730 en we weten van de vastgegroeide steen in de stomp van de boom dat de bouw van Mystery Hill vóór het jaar 1769 moet begonnen te zijn. De 39 jaar die tussen deze twee datums liggen lijken veel te kort om zulk een reeks structuren te bouwen. Bovendien passen de Sacrificial Stone en de orakeltruc niet in het plaatje van de godsdienstige kolonialisten.

Is Mystery Hill dan in de oudheid gebouwd door mensen waar wij niets over weten?

Waarschijnlijk wel, hoewel sommigen de theorie aannemen dat de constructies op de heuvel met de Griekse of Fenicische culturen van Middellandse Zeegebied zouden kunnen worden verbonden. Er is namelijk een opzienbarende gelijkenis met de constructie van de orakelkamer van Mystery Hill met deze die gevonden werden in de oude tempels van Malta en Griekenland.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen we nooit te weten komen wie de bouwers van Mystery Hill waren. Misschien komen we zelfs nooit te weten hoe zij de astronomische informatie die verwerkt is in hun constructie gebruikten. Mogelijk komen we nooit te weten wat de stem van het orakel te vertellen had.

Hoe gaan we ooit te weten komen wie of wat (en voor wie of wat) er op het grote stenen altaar geofferd werd? 

 • Mystery Hill
 • Stonehenge
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer