Euh
Log in | Registreer
Reizen en andere oorden
 • Door: Tim de Enchanter
 • 13-5-2015 11:34:00

Bedrock gevonden: Megalithische monumenten van de Kaukasus

Door: Tim de Enchanter

Men vond nooit de exacte plaats waar Bedrock, de stad van de Flintstones, op gebaseerd is. Vermoedelijk omdat het fictie is en helemaal uit de dikke duim komt. Toch hebben we vandaag een kandidaat in de aanbieding. In de Kaukasus, een gebied op de grens van het uiterste zuidoosten van Europa en het westen van Azië, niet ver van de steden Tzelentzchik, Touapse, Novorossiysk en Sochi, staan honderden megalithische monumenten. Alsof Fred en zijn dino de boel zelf hebben gebouwd.
Russische en andere archeologen hebben de dolmens onderzocht, maar kunnen het eigenlijke doel niet plaatsen. De dolmens in de Kaukasus werden door sommigen gedateerd naar 10.000 tot 25.000 jaar geleden, maar de meeste archeologen schatten de ouderdom van deze megalithische structuren op 4000 tot 6.000 jaar.

De dolmens bevinden zich aan beide zijden van een bergkam in de Westelijke Kaukasus, over een gebied van circa 12 km². Ze hebben een unieke prehistorische architectuur die vergelijkbaar is met de Europese dolmens. Ondanks een hele reeks van hypotheses is de oorsprong en het doel van de megalithische constructies niet gekend. Op dit ogenblik zijn er circa 3000 monumenten gevonden, maar iedere dag worden er nieuwe ontdekt. Maar veel van deze prehistorische bouwwerken worden ook vernietigd als gevolg van vandalisme en verwaarlozing.

Alle dolmens hebben een beperkte verscheidenheid in hun unieke architectuur. Het vloerplan is vierkant, rechthoekig, trapeziumvormig of rond en alle dolmens hebben een ronde - sommigen een ovale - opening met een portaal in het midden van de voorgevel. Voor de dolmens is een ruimte zichtbaar waar vermoedelijk rituelen plaatsvonden. Rond de dolmens werden aardewerk, menselijke resten, bronzen gereedschappen, zilver, goud en halfedelstenen ornamenten gevonden die dateren uit de bronstijd en ijzertijd. Vandaar de datering naar circa 3000 voor Christus.
De decoratie op deze vermoedelijke graven is vergelijkbaar met wat er in Europa gevonden is: verticale en horizontale zigzaglijnen, driehoeken en concentrische cirkels. Een vrij gemeenschappelijk motief op de dolmen is terug te vinden op de voorgevel en kan het best omschreven worden als een plaat die ondersteund wordt door twee kolommen. Op sommige voorgevels zijn net boven het gemeenschappelijk motief ook twee borsten in reliëf aangebracht. Bij zowat iedere dolmen is ook een stenen plug gevonden die gebruikt werd om de ronde of ovale gaten af te sluiten.

 • Prehistorie
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer