Euh
Log in | Registreer
Er was eens...
 • Door: Tim de Enchanter
 • 15-8-2015 8:01:00

De legende van het Rothschild kapitaal

Door: Tim de Enchanter

In sommige kringen wordt wel vaker vermeld dat de rijken alleen maar rijker worden en de armen armer. Al het geld van de wereld zou toebehoren aan slechts enkelen. Vooral de naam Rothschild komt frequent terug. Maar wie of wat zijn de Rothschilds en hoe kan het meeste geld van de wereld überhaupt in bezit zijn van deze of enkele bloedlijnen of families? Hou uw geschiedenisbretellen vast, we vertellen u vandaag een legende over de rijkdom van de Rothschilds.

De Rothschilds zijn een joodse familie die sinds halverwege de 18e eeuw het internationaal bankwezen hebben opgezet. De Rothschilds deden het natuurlijk niet zonder eigenbelang. Dat blijkt uit hun grootste klapper, waar nu nog steeds de ongelooflijk ongelijk verdeelde wereldeconomie het gevolg van is. Net zoals in de wereldoorlogen het geval was, maar ook in meer recente oorlogen, steunen banken en overheden vaak gevoelloos beide strijdkampen door ze te voorzien van enerzijds financiën en anderzijds oorlogsmateriaal. Toen Engeland aan het vechten was met de troepen van Napoleon was het niet anders. De Rothschilds hadden zowel de Engelsen als de Fransen van de nodige goederen en geldbuidels voorzien en liepen langs twee walletjes binnen door de intrest die ze daarvoor weer vingen.


Napoleon versus Wellington

Intrest verzamelen is voor een bankier wel mooi, maar dat is natuurlijk geen megaklapper waardoor je plots de macht hebt om een schaduwregering op poten te zetten. Toen Napoleon op zijn donder kreeg van Wellington, en de oorlog bij Waterloo grandioos verloor, besloot Nathan Rothschild daar zijn voordeel mee te doen. De invloed van de Rothschilds was toen al zo groot dat Nathan zo'n vierentwintig uur eerder van zijn informant hoorde dat Engeland de oorlog had gewonnen. Toen was er nog geen internet, het nieuws reed nog te paard. Wat deed slinkse Rothschild: hij strooide op de beurs meteen het gerucht rond dat niet Engeland maar wel Napoleon had gewonnen. Gevolg: de Engelse beurs dook in geen tijd naar beneden. De schrandere Rothschild kocht het merendeel van de aandelen (van heel veel grote en kleine bedrijven) letterlijk voor een bodemprijs op. Toen de echte uitkomst van de oorlog bekend werd, stegen de aandelen weer. Resultaat: de Rothschilds waren in één dag tijd niet alleen meer de rijkste, maar ook nog eens machtigste familie van Engeland.


Nathan Rothschild

Bevat de legende waarheid?
Of het waar is? Nee, vermoedelijk niet. Het verhaal vindt zijn herkomst bij een Frans anti-semitisch pamflet dat in 1846 verspreid werd. Zo'n 40 jaar later diste de schrijver John Reeves het verhaal op voor zijn boek 'The Rothschilds: de Financiële Rulers of Nations'. Hij bracht het als feit. Die bron werd dan door anderen weer gebruikt en zo kwam er uiteindelijk zelfs een film van.

Helemaal onwaar is het verhaal volgens historicus Niall Ferguson niet. Hij meent dat een koerier wel degelijk als eerste de familie Rothschild informeerde toen Napoleon verslagen was. Echter zouden ze niet de beurs hebben gemanipuleerd. De familie leverde geld aan de soldaten van Wellington ruim voordat Napoleon in de pan werd gehaakt. Aan die geldleningen en -leveringen zouden ze, volgens Ferguson, een aanzienlijk deel van hun kapitaal hebben overgehouden. En ja, ze handelden ook actief op de beurs en verdienden daar ook grof geld. Er zijn echter geen bewijzen om voorkennis of dubbelspel te vermoeden. Toch niet als we de officiële verhalen mogen geloven.

 • Rothschild
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer