Euh
Log in | Registreer
Reizen en andere oorden
 • Door: Vincent
 • 21-3-2016 7:00:00

De Geheimen van Rosslyn Chapel: Deel 1

Door: Vincent

De film The Da Vinci Code heeft Rosslyn Chapel heel bekend gemaakt, maar heeft er ook voor gezorgd dat er veel misverstanden over bestaan.

De uit de kluiten gewassen kapel werd in de vijftiende eeuw gebouwd in Roslin, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Edinburgh in de Schotse regio Midlothian. De bouw werd gefinancierd door Sir William Saint Clair. De kerk is dus niet gebouwd door de Tempeliers, zoals veel mensen onterecht denken. Er is zelfs geen enkel verband tussen de Arme Ridders van de tempel van Salomo en Rosslyn Chapel . Toen de eerste steen van de kapel werd gelegd was de organisatie van de tempelridders al een eeuw ontbonden. Het enige ‘verband’ tussen de Tempeliers en Rosslyn Chapel is dat het hoofdkwartier van de ridders in Schotland zich op slechts enkele kilometers van de kapel stond en dat de familie Saint Clair tegen de Tempeliers heeft getuigd toen de leden van de militaire orde in 1309 voor het gerecht in Holyrood (Edinburgh) moesten verschijnen.

Rosslyn Chapel is al lang een wereldberoemd monument dat veel kunstenaars en auteurs heeft geïnspireerd. Enkele voorbeelden zijn Robert Burns, Sir Walter Scott en William Wordsworth. Na de reformatie in 1560 verloor het gebouw zijn religieuze betekenis tot de tweede helft van de achttiende eeuw. Sinds toen is het terug een actieve kerk waar iedere zondag de diensten van de Scottish Episcopal Church plaatsvinden.

De kapel die er momenteel staat is slechts een fractie van de grote kathedraal die oorspronkelijk gebouwd zou worden. De echte naam van de kapel is Collegiate College of St. Matthew. Vermoed wordt dat de familie Saint Clair hoopte dat Rosslyn een grootschalig centrum voor wetenschappelijke arbeid zou worden. In Rosslyn Castle huisde een middeleeuws scriptorium waar boeken uit andere Europese landen werden vertaald en, toen nog met de hand, werden gekopieerd. Veel reliëfs en ander beeldhouwwerk in de kapel doen ook denken aan middeleeuwse boeken en bestiaria. Fabeldieren als draken en eenhoorns, exotische dieren als leeuwen en apen, en andere vreemde wezens als ‘groene mannen’ staan schouder aan schouder met heiligen, koningen, ridders, musici en personen uit de bijbel.

Rosslyn was trouwens de originele spelling en dus niet Roslin, zoals vaak wordt beweerd. De connectie tussen ‘Roslin’ en ‘rose line’ is dan ook een dichterlijke vrijheid van Dan Brown die jammer genoeg als waar wordt aangenomen door (pseudo) amateur geschiedkundigen die The Da Vinci Code volgen. In werkelijkheid is de naam een samentrekking van twee Schotse woorden: ‘ross’, wat zoveel betekend als ‘heuvel’, en ‘lynn’ wat zich laat vertalen als ‘water’. Rosslyn betekent dus letterlijk ‘heuvel bij het water’. Een alleszeggende naam aangezien de loop van de rivier de Esk om de grote heuvel die het fundament van Rosslyn Castle is loopt.

In ‘alternatieve geschiedenisboeken’ worden de meest onwaarschijnlijke theorieën beschreven. Zo is bijvoorbeeld beschreven dat de Ark des Verbonds, de Heilige Graal, de verloren evangeliën, het gebalsemde hoofd van Jezus en de schat van de Tempeliers er begraven zouden liggen. Ook de geheime leer van die tempelridders en de oorsprong der vrijmetselaars zouden, weliswaar gecodeerd, terug te vinden zijn in de kapel. En om het gekke plaatje compleet te maken zijn er zelfs mensen die beweren dat het monster van Loch Ness en delen van een UFO begraven zijn in de kerk.
Er bestaat ook een lokale legende die verhaalt over een enorme schat die in Rosslyn is verborgen. In tegenstelling tot wat veel neparcheologen denken gaat het hier echter over Rosslyn Castle en niet over de kapel. Die schat zou miljoenen euro waard zijn en zou worden bewaakt door een donkere ridder en een spookachtige dame.

Nog meer onzin maar ook werkelijke feiten zullen we bespreken in een volgend deel.

 • Rosslyn Chapel
 • Da Vinci Code
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 13
  Off-topic
  Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer