Euh
Log in | Registreer
Reizen en andere oorden
 • Door: Vincent
 • 28-3-2016 7:00:00

De Geheimen van Rosslyn Chapel: Deel 2

Door: Vincent

In het eerste deel over Rosslyn Chapel hebben we meerdere beweringen over dit kerkgebouw ontkracht. Dat betekent niet dat alles wat over de kapel verteld wordt onjuist is, en zeker niet dat het gebouw onbelangrijk zou zijn!

Het klopt dat er onder de kapel een ‘verborgen’ kamer is. Dit is echter een crypte, de grafkelder van de familie Saint Clair. Er liggen complete generaties ridders in harnassen begraven. De ingang naar die crypte is al lang niet meer geheim. Ze ligt onder de stenen platen in de vloer van de noordelijke zijbeuk. Archeologisch onderzoek naar deze begraafplaats mag niet plaatsvinden omdat het gebouw nog steeds dienst doet als kerk en omdat het gebouw door eeuwen van verwaarlozing te fragiel geworden is. Opgravingen zouden het gebouw alleen maar verder beschadigen. Hierdoor ontbreekt het aan echte bewijzen waardoor iedere zot beweringen kan rondspuien waarvan het tegendeel niet aangetoond kan worden.

Volgens The Da Vinci Code ligt er een magische lijn tussen Rosslyn en Glastonbury. Iedereen die een atlas of landkaart en een liniaal heeft kan inderdaad een lijn trekken tussen die twee punten, maar dat kan je ook doen met Brussel en Amsterdam. De enige grote bouwwerken die je op de lijn Rosslyn/Glastonbury tegenwoordig tegenkomt zijn de M5 en M6, twee snelwegen (autostrades voor de Belgen).
Het uitgesleten pad in de vorm van het Zegel van Salomon (Davidster) dat zich volgens het boek in de kapel bevindt bestaat enkel in de hersenkronkels van ‘believers’, en natuurlijk het creatieve brein van Brown. Hetzelfde geldt voor de esoterische verhoudingen die volgens menigeen zijn gebaseerd op de originele tempel van Salomon in Jeruzalem. Ook de pilaren Boaz en Jachin, die volgens de overlevering voor de tempel van Jeruzalem zouden hebben gestaan, en nu zeer geliefd worden door veel inwijdingsgenootschappen als de vrijmetselaars en de rozenkruisers zijn in Rosslyn onvindbaar.
Er zijn wel drie hoofdpilaren in de kapel waarvan de Apprentice Pillar ongetwijfeld de bekendste is. Volgens een sage is het beeldhouwwerk op deze paal gemaakt door een jonge leerling op basis van een visioen van een wonderbaarlijke pilaar dat hem in een droom werd geopenbaard. De meester-bouwer, die een speciale opleiding in Rome had gevolgd, ontstak in woede en jaloezie. Hij sloeg de leerling tot deze het leven liet.

Het oppervlak van de kapel is bedekt met honderden vreemde kubusvormen. Deze zijn inmiddels zeer uitvoerig bestudeerd door onder andere cryptologen. Theoretisch zou het inderdaad om een code kunnen gaan, maar bewezen is het niet. Ook menen die geleerden dat als de ‘code’ gekraakt zou worden die niet de ligging van de verborgen ruimte zou weergeven, zoals verteld wordt. Een mogelijkheid zou zijn dat de kubussen de muzieknoten van een middeleeuws lied zouden zijn omdat elke kubusboog eindigt met een stenen engel die een vijftiende-eeuws muziekinstrument bespeelt.

Het verband tussen de naam Saint Clair in de Dossiers Secrets van de Priorij van Sion en die van de Saint Clairs is pas gelegd na de publicatie van het boek 'Het Heilige Bloed en de Heilige Graal'. Marie de Saint-Clair is honderd procent zeker een fictief personage, een van de vele valse namen in de documenten van de Priorij van Sion.

Dit alles neemt niet weg dat Rosslyn Chapel een magische plek is. Een schatkamer vol middeleeuwse beeltenissen en unieke inzichten in de geest van geleerden, edellieden, klerikalen en kunstenaars uit die tijd. De Saint Clairs van Rosslyn waren Schotse edelen die zij aan zij vochten met William Wallace en koning Robert de Bruce. Het werd een vermogende, zeer invloedrijke familie binnen de Schotse gerechtshoven die meerdere ambassadeurs voor Frankrijk heeft geleverd. Rosslyn Chapel is gebouwd op het hoogtepunt van hun macht als een ‘huis van god’, tot de nok gevuld met wonderen waarvan de betekenis in de loop der tijd verloren is gegaan en nog steeds niet opnieuw ontsluierd is.

Behalve door The Da Vinci Code is Roslin ‘recent’ ook wereldberoemd geworden als geboorteplaats van Dolly, het eerste schaap dat gekloond werd in het Roslin Institute.

 • Rosslyn Chapel
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 13
  Off-topic
  Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer