Euh
Log in | Registreer
Geschiedenis
 • Door: G. Caeles
 • 19-5-2016 12:00:00

Oude gebruiken en de oorsprong van spreekwoorden

Door: G. Caeles

Iedereen kent er wel een aantal spreekwoorden. En hoewel velen wel de betekenis kennen is de oorsprong vaak minder bekend. Hieronder volgt een lijstje van leuke spreekwoorden en de herkomst hiervan.

Zo rond het jaar 1500 AD vonden bruiloften vaak plaats in de zomermaanden. Omdat men in de maand mei van het jaarlijkse bad genoten had begonnen in de periode hierna de lichaamsgeurtjes weer de overhand te krijgen. Hier komt het gebruik vandaan dat de bruid een boeketje bloemen draagt om eventuele onprettige geurtjes te maskeren.

Het jaarlijkse bad ritueel was er eentje gebaseerd op hiërarchie, diegene die bovenaan deze ladder stond mocht dan ook het eerst gebruik maken van de teil met heet water. Dit was gebruikelijk de heer des huizes, waarna volgde de zoons en eventuele andere mannen van het huishouden, daarna was het de beurt aan de vrouw en dochters in die volgorde en tot sluit de baby's. Nadat al deze mensen het badwater hadden vervuild met hun jaarlijks opgebouwde vunzigheid, was het badwater doorgaans zo vies dat men er makkelijk een baby of twee in kon kwijtraken. Dit is dan ook de oorsprong van de uitdrukking " de baby met het badwater weggooien" .

Arbeiderswoningen bezaten in die tijd nog vaak strooien daken zonder binten, en was de enige plek waar huisdieren zich warm konden houden, vandaar dat dit vaak het habitat van katten en kleinere dieren betrof. Wanneer het regende gleden deze dieren soms uit en vielen vanaf het dak in de straten. Vandaar de engelse uitdrukking " Its raining cats and dogs" .

Er was ook weinig bescherming van allerlei zaken die vanuit het plafond naar beneden viel, hier moet je denken aan ongedierte of uitwerpselen. Vooral in de slaapkamer werd dit als probleem ervaren. Men had net bijvoorbeeld nieuw en schoon beddengoed op het bed gelegd en zag dit niet graag besmeurd met deze onfrisse attributen. Daarom werden de bedden voorzien van vier grote hoekpalen waarin een laken werd gespannen. Dit is de oorsprong van hoe hemelbedden zijn ontstaan.

In die tijd kookte men altijd in een grote ketel die eigenlijk altijd boven het vuur hing, wanneer het vuur werd aangestoken en de ingrediënten waren toegevoegd, liet men het stoofpotje wat voornamelijk uit groentes bestond gaar koken en men kon aan tafel. De restjes liet men dan afkoelen in de ketel, en gingen de volgende dag gewoon weer mee in de nieuwe maaltijd. Het kon dus makkelijk voorkomen dat de etensresten onderin de ketel er al maanden in zaten, maar die werden desondanks nog steeds smakelijk verorberd.

Arbeiders met geld konden zich tinnen borden veroorloven, en was dan ook de standaard van die tijd. Het nadeel van tin is dat dit ook uit lood bestaat, en voedsel met een hoge zuurgraad (zoals tomaten) loste heel iets van deze loodsubstantie op. Dit leidde vaak tot een loodvergiftiging en uiteindelijk tot een onvoorkombare dood van het consumerende gezinslid. Door het missen van dit causale verband werd de tomaat de daarop volgende 400 jaar als giftig beschouwd.

Brood werd verdeeld naar de sociale status, de arbeiders kregen de verbrande bodem van de versgebakken deegcreatie, het gezin het zachte middenstuk en de eventuele gasten kregen de lekkere krokante bovenkorst.

Ook de bekers waaruit vaak bier of whiskey genuttigd werd bestonden uit loden legering. Deze combinatie van loodvergiftiging en alcohol was er verantwoordelijk voor dat men na een flinke alcoholische uitspatting soms wel dagenlang buiten westen was. Vond men weer een slachtoffer van deze ongelukkige scheikundige samenspel langs de kant van de weg, werden deze vaak klaar gemaakt om te begraven. Hij werd dan een aantal dagen op de keukentafel gelegt waarbij de familie hier gewoon rond omheen leefden en ook nog steeds gebruik makend van de tafel, totdat er zekerheid was over het wel of niet meer wakker worden van de op tafel uitgestalde persoon. Hier vind het gebruik van de doodswake zijn oorsprong.

In het oude en kleine Engeland was er ook niet altijd voldoende plek om de doden te begraven. Nadat de laatste plek van de begraafplaats in gebruik werd genomen besloot men om de oude graven maar te ruimen, en dus de kisten uit te graven en wederom een "eeuwige" rust plek voor de volgende bewoner te creëren. Hierbij viel het op dat bij 1 op de 25 kisten aan de binnenkant van het deksel was gekrabd, men besefte dat men levende mensen had begraven. Hier werd het volgende op bedacht, vanaf toen af aan werd er een touwtje aan de pols van de begravene geknoopt, die verbonden was met een klein belletje. Er werd een dag en nachtwacht aangesteld om te luisteren of er weer een foutje was gemaakt met de exacte toestand van de betrokkene. Dit was dus letterlijk "saved by the bell" .

Kunt u dit leuke lijstje nog verder aanvullen?

;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 13
  Off-topic
  Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer