Euh
Log in | Registreer
Geschiedenis
 • Door: Tim de Enchanter
 • 3-12-2014 2:00:00

Naar wie is Amerika eigenlijk vernoemd?

Door: Tim de Enchanter

"Amerigo Vespucci!" horen we jullie roepen in koor. "Dat weet toch iedereen..." In 1499 voer deze ontdekkingsreiziger naar Zuid-Amerika en bracht een gedeelte van de kust van zuidwestelijk Amerika in kaart. Hij schreef gloedvolle en populaire brieven over het wonderbaarlijke land waardoor de Duitse cartograaf Waldseemüller dacht dat hij het continent ontdekt had en het America doopte. Dit is althans het bekende verhaal. Minder bekend dan Vespucci is zijn uitdager als naamgever van het Amerikaanse continent. Een zakenman uit Bristol genaamd Richard Amerike.

Eind 15e eeuw werden er vanuit Bristol Atlantische expedities georganiseerd om nieuwe visgronden te vinden. Volgens enkele historici zou een van de expedities rond 1480 land hebben ontdekt. Dit bracht Richard Amerike (Ameryk) ertoe om een ontdekkingsreis te organiseren op zoek naar het mythische eiland Brasil. In 1497 (volgens sommigen was hij zelfs al in 1491 en 1494 in Amerika geweest) vertrok John Cabot met zijn schip de Matthew naar het westen. Na een maand varen vond hij land en eiste hij dit op voor de koning van Engeland. In 1955 werd er in Spaanse archieven een brief gevonden, waaruit bleek dat Columbus (die enkele jaren daarvoor het Caraïbisch gebied had ontdekt) op de hoogte was van de details van deze reis. Cabot was een uitstekend cartograaf en het schijnt dat Waldseemüller gretig gebruik heeft gemaakt van Cabots kaarten. Op deze kaarten zal ongetwijfeld ook de naam van Amerike voorgekomen zijn, aangezien hij de mecenas was die Cabots droom mogelijk maakte.

Een ander noemenswaardig detail is het wapen van Amerike. Hierin zie je al duidelijk de stars and stripes en volgens de aanhangers van deze theorie is het geen toeval dat deze symbolen later terugkeerden in de vlag van de Verenigde Staten.

Cabots leven eindigde zoals een fatsoenlijk ontdekkingsreiziger betaamt. In 1498 vertrok hij op de volgende expeditie waar hij volgens de vermaarde historica Alwyn Ruddock in Midden-Amerika in aanvaring kwam met Spaanse troepen. Gehavend keerde zijn vloot noordwaarts waar zij een extreme horrorwinter doormaakten op New Foundland. John Cabot is nooit teruggekeerd van zijn laatste avontuur. Richard Amerike is ook niet wijzer geworden van zijn investeringen. De expedities waren een mislukking en behalve een schat aan cartografisch materiaal hebben ze geen rijkdommen opgeleverd.

De theorie dat Richard Amerike de werkelijke naamgever van de Amerikaanse continenten was, en niet Amerigo Vespucci, is niet algemeen aanvaard door historici. Toch kunnen zij dit idee evenmin uitsluiten. Het was zeker geen gewoonte van kaartenmakers om landen naar voornamen te vernoemen. Neem bijvoorbeeld Tasmanië, de Cooke eilanden, Wellington en Colombia die allemaal naar achternamen vernoemd zijn. Daarbij zette de door Amerike gefinancierde expeditie twee jaar eerder dan Vespucci voet aan wal in de Nieuwe Wereld.

 • kraanvogels
 • Amerika
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer