Euh
Log in | Registreer
Natuur & Milieu
 • Door: Tim de Enchanter
 • 26-5-2015 16:00:00

Hoe u het best muggen kan bestrijden?

Door: Tim de Enchanter

Muggen steken het hele jaar door, maar tijdens zwoele zomeravonden lijken we er toch het meeste last van te hebben. Fronza helpt en geeft u enkele tips om deze kleine vervelende vrienden naar andere horizonten te sturen. 

Er heersen nog veel fabeltjes en misverstanden over muggen. Zo denken veel mensen dat muggen op licht afkomen, maar dat is helemaal niet zo. Motten en konijnen, die hebben oog voor lichtbakken, maar een mug laat het koud. Bewijs hiervoor verzamelen is eenvoudig: als u 's avonds gezellig TV kijkt dan zullen de muggen ú prikken. En niet de lichtgevende beeldbuis. Muggen komen wel op lichaamsgeuren af. Hebben we niet zelf verzonnen, het zijn lesjes die we geleerd hebben van entomoloog Willem Takken van Wageningen UR.

Muggen kiezen
Als muggen geen keuze hebben, als ze bijvoorbeeld maar één uitzuigbaar slachtoffer ontdekken, dan zijn ze met alle soorten bloed tevreden. Een beetje zoals een alcoholist met aftershave. Kunnen de zoembeestjes echter kiezen tussen verschillende mensen (met verschillende geurtjes) dan zijn ze selectief en kiezen ze er de meest lekkere uit. "Het is een soort kiezen tussen verschillende soorten chocolade," aldus Takken.

Muggen zijn vooral geïnteresseerd in melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur. Dat zijn stoffen die ieder mens heeft, tot grote tevredenheid van de muggenpopulatie. Toch weet men nog niet met welke verhoudingen de mug deze stoffen tot zich neemt. Er is ook nog geen verklaring waarom sommige mensen nooit lijken te worden gestoken.

Mug om te bestrijden
mannetjesmug van heel dicht bekeken.

Laat uzelf prikken!
De beste manier om van een mug af te komen: wees een gewillig slachtoffer en laat uzelf prikken. Eenmaal de (vrouwtjes)mug het nodige bloed en eiwitten heeft gestolen, dan zal ze u met rust laten en ook stilletjes in een hoek zitten wachten. Blijft u daarentegen de mug verjagen, dan is irritant gezoem en een slapeloze nacht het wachtend lot. En wakker worden met een bed vol jeuk.

Bestrijden van muggen?
Natuurlijk bent u de insecten liever kwijt dan rijk en daar weten we wel enkele middeltjes tegen. Als de muggen al in de kamer zijn, kun je hun reukorganen in de war brengen of zelfs blokkeren met geurstoffen zoals citronella (citroenmelisse) en DEET, wat doorgaans ook in muggenstekkers en Autan (muggenstick) zit.

Ander advies is het plaatsen van een ventilator zodat muggen door de luchtstroom uit uw buurt weggeblazen worden. Ramen afsluiten met horren en de slaapomgeving beschermen met klamboes wordt ook aangeraden om het lichaam prikvrij te houden. 

 • Muggen
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer