Euh
Log in | Registreer
Lifestyle
 • Door: Tim de Enchanter
 • 26-5-2015 18:00:00

Gelukkig zijn...

Door: Tim de Enchanter

Naar wat men ons doet geloven hebben we nu en dan te maken met een hele generatie volwassenen en jongeren waar weinig tot niets mee aan te vangen valt. Teren op het zweet en bloed van de voorouders, dat dan weer wel. En strippen en masturberen op het internet. De verloren generaties lieten zich vroeger voor het luie gemak in anonieme hokjes als Generatie X en Generatie Y stoppen.
Wat we tegenwoordig aan de strijkstok zien hangen, daar weten we de goede naam nog niet voor. Sociologen waarschuwen dat de toekomst er met die nieuwe lieden niet zo rooskleurig uitziet. Somberheid troef en de kids zijn er zelf ook niet blij mee, gezien de op steeds jongere leeftijd gebeurende burn-outs, depressie of algehele lusteloosheid. Op begrip hoeven ze zelden te rekenen, want een jongeling heeft weinig recht van klagen als het op inspanningen aankomt. Nog niets meegemaakt. Vroeger, tóen moest men pas hard werken. 

Wanneer iemand zich ongelukkig voelt, dan hoort dat in stilte gedragen te worden. Niet miepen, niet kriepen. Wanneer iemand supergelukkig is, dan hoeft dat ook niet ieder moment van de dag herhaald te worden. Superhappy is ergerlijk. Eigenlijk moet een mens lekker normaal doen en dan is alles in orde. Eigenlijk is geluk meestal een ondergesneeuwde factor in de samenleving. Gelukkig niet altijd, in Engeland is men zich terdege bewust van de problematiek en geven sommige scholen zelfs lessen in geluk als vast onderdeel in het vakkenpakket. In het Wellington College is men er reeds 9 jaar mee bezig en naar hun zeggen werpt het vruchten af. Of die te eten zijn of niet, dit soort geluiden zijn een goed iets want de jeugd lijkt bij momenten het spoor een beetje bijster.

Enkele jaren geleden kwam nog aan het licht dat duizenden jongeren onder de 12 zich uitleven met groepsverkrachtingen, berovingen en ander leuk modern en stoer tijdverdrijf. Grand Theft Auto, maar dan live in 3D zonder console noch controllers. Nog een geluk dat er onder jongeren minder gedronken wordt dan vroeger, lang geleden in 2006 toen Nova er nog een reportage over draaide. De Delftse kinderarts Nico van der Lelie merkte sinds 1999 een verzestienvoudiging aan alcoholmisbruik-opnames op. We hebben het dan over pubers die zoveel alcohol nuttigen dat ze er van in coma vallen. Voor de duidelijkheid: het bezatten gebeurt niet alleen met zoete drankjes als breezer of mixdrankjes. Johnnie Walker-whisky wordt ook gewaardeerd. Mogelijk door de misleidende slogan van het drankje: 'Keep Walking'.

Het is natuurlijk zo dat er altijd geklaagd wordt over de jeugd. Vroeger was het naar verluidt altijd in alles beter en dat zal waarschijnlijk altijd in alles zo blijven. Toch is het moeilijk om de huidige groep kinderen en tieners te vergelijken met eerdere generaties. De invloeden waar ze tegenwoordig aan blootgesteld worden staan niet in verhouding met pakweg vijftig jaar geleden, toen men in sommige scholen nog op een lei schreef en men alleen in Star Trek futuristische apparaten gebruikte. Nu swipen en scrollen we ons allemaal het apezuur en beamt jong en oud zichzelf in de digitale wereld. We zwijgen nog over de grote invloed van het internet, de televisie en de media waar men destijds allemaal minder last van had. En de semi-uitzichtloosheid op een toekomst in tijden waarin personeel vooral een te automatiseren iets is. 

Waar het onder die condities met de jongelui heen gaat, daar zijn de opvoeders en opleiders voor verantwoordelijk en laat die nu net uit generatie X komen. Of was het Y? Of Z? Waarom ligt die classificering eigenlijk zo hopeloos dicht tegen het einde van het alfabet?

;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer