Euh
Log in | Registreer
Natuur & Milieu
 • Door: Tim de Enchanter
 • 16-3-2015 2:00:00

De deur naar de hel

Door: Tim de Enchanter

Dichtbij het plaatsje Darvaz in Oezbekistan situeert zich - volgens de lokale inwoners - al meer dan 3 decennia lang 'The door to hell'. Ten tijde van de Sovjet-unie boorden mijnwerkers en geologen gaten in de omringende gronden, op zoek naar gas. Plotseling ontdekten ze een enorm ondergronds gat. De oppervlakte die dienst deed als dak van deze 'grot' hield het voor bekeken en sleurde al het boormateriaal en kampementen de diepte in. Niemand durfde echt in de omgeving van de gapende afgrond te komen uit angst voor giftig gas dat mogelijk zou ontsnappen. Iemand - waarschijnlijk familie van Pir Omaan - kwam op het idee om het aanwezige gas te helpen 'verdwijnen' door een brandend voorwerp in de krater te gooien.

Sedertdien brandt de kuil - die op een krater met een vulkanisch meer lijkt - al 35 jaar zonder onderbreking, en niemand weet hoeveel kubieke meter gas er sindsdien in vlammen opgegaan zijn. De omwonenden werden ondertussen gedwongen te verhuizen wegens nog meer instortingsgevaar in de omgeving van de 30 meter brede krater.

Een bijna gelijkaardige situatie deed zich voor in Centralia, Pennsylvania. Een brand op een lokale stortplaats bereikte daar op de een of andere manier een kolenmijn. Gedurende lange tijd stond de kolenmijn in brand zonder dat iemand het opmerkte. Na verloop van tijd verschenen er putten in de grond en werden omwonenden ziek door het inademen van koolstofmonoxide. De grond bereikte temperaturen tot circa 77 graden Celsius.

Even terzijde

Een vulkanisch fenomeen van onophoudelijk kokende lavameren is uiterst zeldzaam. Slechts drie gevallen daarvan zijn bekend. De meeste vulkanen laten zich opmerken bij een eruptie, daarna koelt de lava en vormt een korst. Dit is niet het geval met de Erta Alens in Ethiopië, de Puuoo in Hawaï en de Erebus in Antarctica. De omgeving van de Erta Ales is gevreesd en taboe. De lokale nomaden - moslims - noemen het 'The dwelling of the devil'. Op bepaalde ogenblikken zwelt het lavameer op - soms loopt de lava over de rand van de krater zoals in 1974 -, om een beetje later weer terug te trekken.

Het lavameer zal zeker onvoldoende eiwitten in de bloedplaatjes hebben om een korst te vormen? Of zit de duivel er toch voor iets tussen?

Videobeelden van 'The door to hell':

 • Door to hell
 • Vulkaan
 • Oezbekistan
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer