Euh
Log in | Registreer
Humor
 • Door: Tim de Enchanter
 • 19-6-2015 20:00:00

Fronza met 6 bussen bij Het Vat van Rodenbach 2015

Door: Tim de Enchanter

Vrijdag 19 juni, een dag die we eerder deze week de geschiedenis in schreven. En ja hoor, daar zijn we dan in Roeselare. Met 6 volle bussen, aangekomen bij het politiebureau zoals we links en rechts de wereld instuurden. We hebben zelfs taart bij voor de meneren agent. Akkoord, we hadden misschien beter verteld dat we slechts met een paar man zouden afzakken. En dat die paar man niet eens Nederlanders zijn maar rasechte West-Vlamingen die een thuiswedstrijd gaan spelen. Fronza is namelijk zowel Vlaams als Nederlands, dat wordt wel eens vergeten. En misschien hadden we ook beter verteld dat het om 6 bussen slagroom voor bij de taart ging, want om één of andere reden leek zowel politie als media aan te nemen dat we bussen vol mensen daarheen zouden sturen. Tsssk. Aan de andere kant, te veel duidelijkheid is niet goed. Dan hadden we op de redactie bijvoorbeeld niet zoveel lol gehad bij het zien van de meute angstige Vlamingen die beschermend uithaalden, hun vat vol Rodenbach verdedigend tegen een slagroom-invasie. Belgen zijn de dappersten der Galliërs, vooral als je aan hun bier zit. 

Die bierbehoudenheid bleek ook wel toen de politie van Roeselare vorige woensdag telefoneerde naar Hotel De Bonte Os, om te weten of we daar onze uitvalsbasis hadden voor 'de belegering van Het Vat'. Dat de politie in termen van belegeren denkt, dat lijkt ons veelzeggend, maar toch nemen we het hen niet kwalijk. Een misverstand is snel gebeurd. Daarom dat we vandaag bij ze langsgingen met een lekker taartje. Zo vriendelijk zijn wij. En anders waren die 6 bussen slagroom ook zo nutteloos. 


Taart voor de popoz

De slagroom-voorgeschiedenis

Vinden we het jammer dat de politie ons verkeerd begrepen heeft? Nee, niet echt en wel hierom. Samengevat: ooit, toen een deel van onze redactie nog bij een andere site werkte, slaagde een hoofdagent erin om ons te weerhouden een leuke sfeer-reportage te maken over het Vat van Rodenbach. Dat deed de man omdat er gedacht werd dat we een hardhandige arrestatie aan het filmen waren, wat niet het geval was. Vooral de (foutieve) gedachte dat we vervelende Nederlanders waren zorgde voor extra weerspannigheid bij het heerschap. Dat werd ons later die avond letterlijk verteld. De agenten in kwestie maakten tijdens de weg naar het bureau zelfs onze camera stuk, wat aardig wat centen kostte om te herstellen. En dan was er nog het overdreven autoritaire toontje dat men op ons bord gooide. Dat er op ons 'geklopt' zou worden en onze spullen 'in gruzlementen' gingen. Nooit een goed idee bij mensen met autoriteitsproblematiek, aldus onze therapeut. 

Natuurlijk legden we destijds een klacht neer, maar een intern onderzoek wees na lange tijd uit dat het allemaal keurig netjes was verlopen en dat we zelf onze beschadigde spullen moesten betalen. Geen ongewone conclusie bij interne onderzoeken, onze interne onderzoeken neigen ook altijd in ons voordeel. Hogerop een klacht indienen was nog een optie geweest, maar dat zou verspilling van energie zijn geweest. Die besteden we liever aan leuke, minder agressieve dingen, zoals slagroom en taartjes. Die lekkernijen houden even makkelijk, wat zeggen we, nóg gemakkelijker de herendames van het korps gesuikerd. Even te kennen geven dat we nog leven, aangezien ze op zoek waren naar dergelijke signalen. Dat weten we omdat ze het jaar na voornoemde feiten rondbelden om te weten of we opnieuw naar Roeselare zouden komen. Vonden we raar. Alsof we gevaarlijke boeven waren.

Deze ochtend kregen we via Facebook nog een berichtje van de vrolijk bezorgde Roeselaarse agent Kurt Staelens (volledige gesprek hier te lezen), al bleek dat volgens de echte agenten een nepperd te zijn. 

Het was natuurlijk op geen enkel moment de bedoeling om de zaak op de spits te drijven. Daarom dat we gisteren zelf reeds contact hadden opgenomen met de lokale politie. Als zij ons niet zelf rechtstreeks contacteren, dan maar omgekeerd. De berg en Mohammed. In een vriendelijk berichtje expliceerden we dat ze geen schrik hoefden te hebben van onze zes bussen en dat we met de beste bedoelingen kwamen. We hadden de meest gezellige intenties en lieten weten dat het wat ons betreft zeker niet nodig was om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Dat zou nogal belachelijk zijn voor enkele personen met taart en slagroom, al vertelden we dat laatste er natuurlijk niet bij.

Vanavond wilde de politie niet op foto, maar ze hebben wel de taart en slagroom in ontvangst genomen. "Jullie hebben ons goed bij ons pietje gehad," kregen we als aanvulling. Dat is Vlaams voor "jullie hadden ons mooi tuk". Er werd groen gelachen door de blauwe mensen, nog wantrouwig omwille van de ontstane situatie. Ons viel vooral op dat er érg veel agenten in burger waren. Die herken je aan de kruldraadjes met plugin die ze in en aan de oren hebben. Ze zijn ook te herkennen aan de manier waarop ze je onopvallend volgen. Ook de uniformen waren goed vertegenwoordigd. Raar, want de mensen zijn allemaal erg rustig. Alsof ze iets verwachtten.


Fronza-gekkie met rare wenkbrauw

Drukken en persen

Het waren niet alleen de dienders van Roeselare die ons verkeerd begrepen. Websites zoals Clint.be en kranten zoals De Standaard en Het Laatste Nieuws berichtten allemaal over bussen vol Hollanders die het Rodenbachvat kwamen kielhalen. Ook de nationale radiozender Studio Brussel vond ons nieuwswaardig. Aannames zijn natuurlijk zo gebeurd en de journalisten hebben tegenwoordig niet veel tijd om zaken tot de bodem uit te zoeken. Toch waren er twee schrijfmensen die wél contact met ons opnamen. Eén journalist (van de Krant van West-Vlaanderen) wilde graag weten of we allemaal in het oranje zouden komen. Nee dus. Knappe jongen die een Vlaming in het oranje weet te hijsen. Dat kleurtje past nu eenmaal niet bij chauvenistisch rood. Zelfs het VTM-nieuws, de grootste commerciele zender van Vlaanderen, was er. Ze moesten erg lachen toen ze de echte bussen te zien kregen. Helaas was slagroom niet voldoende voor ons om de uitzending te halen. Hadden we ook niet op gerekend.

Een jongedame van Het Nieuwsblad pakte het iets gedegener aan. Zij was letterlijk de enige die haar rol als journaliste opnam en het verhaal bij ons kwam checken. Hoeveel mensen we dan verwachtten? Daar konden we geen antwoord op geven zonder iets te verraden, dus we moesten eventjes doen alsof de cijfertjesverantwoordelijke niet bereikbaar was. Het werd creatief omspringen met woorden, uiteindelijk draaide het rond '6 bussen' en al de rest was een vorm van autosuggestie.
Interessant om te zien is hoe de pers bij momenten woorden in de mond legt. Bekijk dit artikel, waarin we volgens de aanhalingstekens zouden gezegd hebben dat we met bussen Nederlanders komen, en vergelijk dat met het facebook-gesprek waarop het interview is gebaseerd. Wij hebben nergens melding gemaakt om met bussen mensen te komen. 
Toch geven we graag een welgemeend complement aan journaliste Marlies Maddens. Kan zij het helpen dat haar eindredactie losjes met haar ingediende verhaal omgaat. Feiten dubbelchecken is sowieso altijd +1. Héél even vreesden we ervoor dat ze roet in onze Rodenbach kwam gieten. Excuses dat we je letterlijk aan het lijntje moesten houden, dat maken we ooit nog goed, Marlies. Biertje?

Nederlandse bierdrinkers niet voor iedereen welkom

Op de sociale media lieten diverse Vlamingen weten dat ze weinig animo voelden voor een groep Nederlanders op bezoek. Een kleine greep uit de geluiden die we érg vermakelijk vonden:

Het moet gezegd, lang niet alle Vlamingen hadden pek en veren paraat. Brouwerij Rodenbach heette ons welkom (krijgen we nog iets voor die internationale reclame, jongens?) en ook op de sociale media waren er vriendelijke en multiculturele geluiden te horen. Fronza werd welkom geheten en menigeen wilde het bier delen. Zo hoort het, van vriendelijkheid zijn nog niet veel mensen gestorven.
Meteen goed om te weten voor volgend jaar, want dan is er opnieuw een groot vat te legen. Misschien dat we het dan toch eens met een autobus proberen? Geen 6, maar eentje kan best leuk zijn. Zo'n Vat van Rodenbach is immers een ideale plaats voor een Fronza-meet and greet. En voor de organisatie (die net als de politie niet zo opgetogen schijnt te zijn geweest) is het ideaal want geef toe, wat is er leuker dan komen kijken naar een meute Nederlanders? Zo'n evenement trekt extra Vlaams volk, zo hebben we links en rechts vernomen. Ramptoeristen drinken immers ook, dus de lokale horeca heeft er baat bij. U weet het, Fronza.nl verspilt uw tijd nuttig. Dat is ons werk en daar zijn we goed in. Tot volgend jaar!

 • Rodenbach
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 13
  Off-topic
  Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer