Euh
Log in | Registreer
Psychologie
 • Door: Tim de Enchanter
 • 17-3-2015 2:00:00

Het Forer-effect. Voelt u zich al aangesproken?

Door: Tim de Enchanter

Het is een kronkel van onze hersenen: we zien vaak wat we willen zien; we horen wat we willen horen. In de horoscopen die u in de bladen en kranten leest wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt en worden de dagelijkse of wekelijkse toekomstverwachtingen uit de astrologieduim van een redacteur of redactrice gezogen.
Dat het maar gepubliceerd blijft worden is omdat men het leest. Horoscopen horen er allang een beetje bij en slechts een minderheid van de gedrukte media doet er níet aan. Waarom? En waarom gelóven zoveel mensen in de algemene krant- en weekbladhoroscopen? Het is geen overduidelijke onzin, anders zou geen uitgever er zich aan wagen.

Persoonlijk maak ik me ook wel eens schuldig aan het lezen over hetgeen voor iedere Leeuw in het verschiet ligt. Daarna lees ik de andere sterrenbeelden, dat doen al minder mensen, en constateer regelmatig evenveel aangesproken te zijn bij een Maagd, Steenbok of ieder andere personaliteitscategorie. Deze algemene herkenning laat zich het beste zien in het Forer-effect, waar zelfs mentalisten gebruik van durven maken.

De Forer-test

Het Forer-effect is gebaseerd op het gegeven dat individuen snel geloven in vage of algemene woorden, omschrijvingen of voorspellingen mits deze op maat gemaakt lijken te zijn. De ontdekker, psycholoog Bertram R. Forer, gaf in 1948 een persoonlijkheidstest aan zijn studenten. Op basis van wat ze hadden ingevuld kregen de studenten een persoonlijkheidsanalyse terug. Die moesten ze beoordelen, of ze het ermee eens waren of niet, onderverdeeld in een schaal van 1 tot 5. De gemiddelde score was 4,26. Dat betekent dat men zich behoorlijk kon vinden in het resultaat dat Bertram R. Forer hen gaf.

Wat ze niet wisten is dat iedereen dezelfde persoonlijkheidsanalyse had gekregen en dat het dus helemaal niet bepaald was op basis van hetgeen de studenten hadden ingevuld. Forer had een persoonlijkheidsanalyse samengesteld waar bijna iedereen zich grotendeels in kan vinden.

Forer voor mentalisten

Naast huis-, tuin- en keukenhoroscopen treffen we het Forer-effect ook in de goochelwereld aan. In een van zijn shows gebruikte de mentalist Derren Brown het om een selectie van mensen te laten genieten van zijn skills. U ziet het Forer-effect in actie in de video onder dit artikel. Derren Brown blijft een goochelaar die de geheimen achter zijn truuks niet snel vrijgeeft. Hij zegt dan wel dat iedereen dezelfde tekst heeft gehad, hij vertelt niet wat die tekst is. Daarom doen wij dat in zijn plaats. Ziehier de (vertaalde) tekst van de Forer-test:

U hebt het nodig dat andere mensen u graag zien en u bewonderen, maar toch blijft u kritisch voor uzelf. Hoewel u enkele zwakheden in uw persoonlijkheid hebt, kan u die doorgaans goed compenseren.
U heeft een aanzienlijk ongebruikt talent dat u nog niet tot uw voordeel hebt gebruikt. Hoewel u discipline en beheersing uitstraalt, voelt u zich regelmatig zorgelijk en onzeker. Soms twijfelt u er ernstig aan of u de juiste beslissing hebt genomen of het juiste heeft gedaan. U verkiest een bepaalde hoeveelheid afwisseling, en wordt ontevreden wanneer u gehinderd wordt door beperkingen. U bent er ook trots op een onafhankelijk denker te zijn en u aanvaardt andermans mening niet zonder bevredigend bewijs. Maar u vond het onverstandig om uzelf zomaar bloot te geven voor de anderen. Soms bent u extravert, vriendelijk, gezellig in de omgang, terwijl u op andere momenten introvert, behoedzaam en gereserveerd bent. Sommige van uw ambities zijn niet geheel realistisch. (Engelse tekst hier)

In de poll naast dit artikel kunt u, unieke mensen, aangeven of u zich kunt vinden in de persoonlijkheidsanalyse van Forer. Bent ú de uitzondering die de regel bevestigt?

 • Tester
 • Vissen
 • condimentum
 • Forer-effect

Kunt ú zich vinden in de Forer-persoonlijkheidsanalyse?

;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer