Euh
Log in | Registreer
Techniek
 • Door: Tim de Enchanter
 • 16-3-2015 2:00:00

De zelfmoordende auto

Door: Tim de Enchanter

De toekomst haalt ons sneller in dan we soms kunnen bevatten. Nu bepaalde visionairs voorzien zijn van onvoorstelbare kapitalen, Google en de Virgin Group bijvoorbeeld, kunnen ideeën sneller dan ooit worden omgezet in realiteit aan huis. Er is al eventjes sprake van een zelfrijdende auto en Nederland wil voorop bij het pionieren. Dikke kans dat de lokale Google-garagehouder hem dus over afzienbare tijd kan aanbieden. Echter lijkt men iets te vergeten tijdens alle promotie en het verbluffen met technische details van deze zelfrijdende auto: ethiek. Wanneer computers het stuur in handen hebben, dan wordt ethiek verlaagd naar een algoritme waar u hooguit een variabele in bent...

Natuurlijk, de zelfrijdende auto zal ongevallen meer kunnen vermijden dan het trage en dommige mensbeest. Al die scanners en sensoren doen heus hun werk wel wat beter dan onze zintuigen. Aan de andere kant, ongevallen ontstaan soms door externe factoren. Jantje botst op Pietje en uw naam is Kees. Zelfs in dat soort chaotische omstandigheden zal een computergestuurde auto razendsnel moeten analyseren wat de beste situatie is. 
 
En daar begint plots een zeer intrigerend vraagstuk. Niet langer toekomst: hoe programmeert men wat de auto het 'best' doet? Wat zijn de belangen van de personen of groepering die dat belangrijke en momenteel onderbelichte deel onder handen zal nemen? Wat bijvoorbeeld als de sensoren ietsje breder gaan dan het eigen voertuig en die dingen onderling gaan communiceren om te bepalen wat het 'best' is? Kiezen ze dan altijd voor de veiligheid van de eigen passagiers? Of offert de zelfrijdende auto zijn passagier(s) op? Misschien om meer, of andere, mensenlevens te sparen. Want een -pakweg- president is qua pikorde een ander soort passagier dan uw bakker. Programmeert men dat er ook allemaal in, of wordt de toekomstige The Beast een auto zoals ieder ander?
 
Aangezien zelfs een automaatje voor ons een brug te ver is, houden we het momenteel nog even bij handgeschakeld. Niets lekkerder dan een fallus-achtige stok in handen tijdens het versnellen of vertragen. Door het ontbreken of het beperkt zijn van onze typisch menselijke logica verhogen we daarmee in de toekomst misschien zelfs onze overlevingskans in de auto. Een computer had het misschien anders gedaan...
 
 • temp
 • Techniek
 • Zelfrijdende auto
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer