Euh
Log in | Registreer
Wetenschap
 • Door: Conchita V.
 • 22-5-2015 14:00:00

Zetelt het bewustzijn écht in de hersenen?

Door: Conchita V.

De wetenschap leert ons dat specifieke functies aan bepaalde hersendelen gekoppeld zijn. Als deze beschadigd raken zullen de corresponderende functies uitvallen. Diezelfde wetenschap stelt ook dat ons bewustzijn gezeteld is in de hersenen en het gevolg is van chemische activiteit. De natuur doet ons echter weer verbaasd staan. Zetelt ons bewustzijn wel écht in de hersenen of zijn er redenen om te geloven dat het vraagstuk iets ingewikkelder is?

Het achtjarige jongetje

In 1996 onderging een achtjarig jongetje een hersenoperatie waarbij de gehele linkerhelft van zijn hersenen werd verwijderd. Aangezien de linker hersenhelft het rechter deel van het lichaam bedient, nam men aan dat het jongetje hierdoor gedeeltelijk verlamd zou raken. Hij leed aan het Sturge-Weber syndrome wat resulteerde in epileptische aanvallen en mentale achterstand. Hij kon maar één woord zeggen: 'mamma'. 

Tot grote verbazing van de dokters begon het jongetje enkele weken na de operatie te praten, en binnen twee jaar had hij zijn mentale achterstand ingehaald.

De vierenveertigjarige man

Bij een vierenveertigjarige man werd bij toeval ontdekt dat zijn hersenpan hoofdzakelijk gevuld was met vloeistof. Een CT-scan wees uit dat hij over niet meer dan een paar millimeter grijze materie beschikte. De man heeft een IQ van 126 en is universitair geschoold. Professor John Lorber van de universiteit van Sheffield stelt dat er geen relatie is met de hoeveelheid grijze materie en het IQ. Zijn onderzoek wees uit dat individuen met slechts 5% van de normale herseninhoud een gemiddelde of zelfs bovengemiddelde intelligentie vertonen. Hun lege hersenpannen weerhoudt deze medische anomalieën er niet van om een normaal leven te leiden en universitaire diploma’s te behalen. De wetenschap lijkt ervoor te kiezen om dit soort onderzoeken te negeren.

De hersenloze jongen

Een bekend geval is Andrew Vandal, een jongetje die op 12 juli 1984 werd geboren. In de zwangerschap heeft zich een cyste ontwikkeld op zijn hersenstam, waardoor de schedel enkel vloeistof bevatte. Meestal worden dit soort baby’s geaborteerd, maar in dit geval werd Andrew ter adoptie opgegeven en geplaatst bij Kaye Vandal, een gekwalificeerd verpleegster. Bij navraag bleek dat Andrew zich ontwikkelde tot een sprankelende baby met een stralende lach, die reageert op stimulansen en zich mentaal ontwikkelde. Dit laatste hielden de dokters voor onmogelijk gezien de afwezigheid van hersenen. Andrew kon echter niet praten, hij kon wel zien maar de beelden niet interpreteren en kon niet lopen, al kon hij zich wel op z’n rug verplaatsen.

De negenendertigjarige Chinese vrouw

Bij een negenendertigjarige Chinese vrouw die naar het ziekenhuis ging omdat ze zich niet lekker voelde, ontdekte men bij toeval dat zij geen linker hersenhelft heeft. Haar moeder vertelde desgevraagd dat haar dochter een normaal leven leidt, haar school met goed gevolg heeft afgesloten en geen problemen heeft met haar geheugen.

De Fransman

In juli 2007 ontdekt een Frans onderzoeksteam bij een man een abnormaal klein brein, slechts een kwart van de normale afmeting. Desondanks leeft de man een normaal leven. Hij is getrouwd, vader van twee kinderen en werkt als gemeenteambtenaar. Toen hij jong was werd een drain aangelegd om de vloeistof in zijn hersenen af te voeren. Deze drain werd op 14-jarige leeftijd verwijderd. De man heeft een IQ van 75, maar wordt niet geclassificeerd als een mentaal gehandicapte.

Uit de bovenstaande voorbeelden blijkt dat 'bewustzijn' zoals wij dat kennen blijkbaar niet te vinden is in de grijze massa die wij hersenen noemen. Het mysterie is kennelijk groter dan met de huidige stand van de wetenschap verklaard kan worden. 

 • kraanvogels
 • Bewustzijn
 • Hersenen
 • Onderzoek
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
  Off-topic, week 4
  Off-topic
  Off-topic, week 3
  Off-topic
  Off-topic, week 1
  Off-topic
  Off-topic, week 53
  Off-topic
  Nepnieuws
  Actueel
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer