Euh
Log in | Registreer
Franka's Vraagbaak
 • Door: Franka
 • 3-11-2015 7:00:00

Trip naar verlichting

Door: Franka

In Franka's Vraagbaak beantwoordt Franka iedere week een verrassende of intieme vraag van één van onze bezoekers. Heeft u zelf een vraag? Aarzel dan niet om ons een mail te sturen via Franka@fronza.nl!

Ik heb zo het idee dat mensen die ooit tripten op psychoactiva merendeels een streng materialistisch wereldbeeld verlaten.
Dat er dus meer is tussen hemel en aarde dan alleen de fysieke realiteit. (Maar wát? is niet de vraag.)
De vraag: klopt dat? Niet / soms / vaak / steevast. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar de mensen die ik ken bevestigen mijn idee. Ben erg benieuwd naar de ervaring van een echte psychonaut.

Naam bij red. bekend

Beste,

Het korte antwoord is 'vaak', al is niet altijd duidelijk in welke mate en welk soort psychedelica een rol heeft gespeeld in het veranderende wereldbeeld van de gebruiker. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat een aankomende gebruiker al open stond voor een ander wereldbeeld en juist daarom psychedelica gaat gebruiken. Toch is het niet helemaal een kip-en-ei-verhaal.

Set en setting

De 'set' (mindset) en de 'setting' (omstandigheden) spelen bij het gebruik van psychedelica een belangrijke rol voor de uitwerking. Zo is er in Brazilië een onderzoek gedaan naar de verschillen tussen adolescenten die wel of niet deelnamen aan ayahuasca-ceremonieën in een religieuze, op sjamanistische leest geschoeide context zoals bij de União do Vegetal Church.

Overall, there appears to be few if any differences in responses between the UDV teens and the controls. However, the UDV group seems to be more responsible,respectful, and concerned about the welfare of others. They also tend to be less confrontational. There also appears to be a better quality of home life among the UDV teens when compared to their counterparts. The UDV teens tended to have closer relationships with their fathers when compared to controls.

They also exhibit greater optimism than controls. They do not differ significantly with regard to virginity or drug use (other than ayahuasca used sacramentally). We might expect that given the destructive consequences of youthful drug use in contemporary society, that the UDV teens would lag far behind their peers in a number of different dimensions of sociability, honesty,studiousness, etc. In fact, it would be easy to assume at the outset of such a study as this that the UDV teens and the controls would differ in some significant fashion. In this sense, the qualitative data is quite revealing in that the teens appear to be healthy, thoughtful, considerate, and bonded to their families and religious peers. Bron.

Uit bovenstaand onderzoek zou je kunnen concluderen dat, van een doorsnee groep jongeren binnen dezelfde sociale en geografische omgeving, degenen die zich inlaten met ayahuasca-ceremonieën als individu een minder harde en egoïstische opstelling hebben ontwikkeld en sociaal beter scoren op meerdere vlakken.

Lange termijn

De onderzoeker Griffith creëerde een sacrale setting en gaf deelnemende studenten psilocybine (de psychoactieve stof in de paddo). Een controlegroep kreeg methylphenidaat, een op amfetamine gelijkende stof. De groep die psilocybine kreeg, ontwikkelde een meer positiever houding jegens het leven, voelde zich beter en was meer tevreden. Naasten uit de omgeving van deze studenten bevestigden de positieve verandering. Na 25 jaar bleef bij een meerderheid ten opzichte van de controlegroep deze positieve houding bestaan.

Verder zijn er nog onderzoeken gedaan bij terminale patiënten. Om de angst voor de naderende dood weg te nemen of te verkleinen gaf men deze groep mensen onder andere paddo's. De meerderheid raporteerde na de trip zich meer verzoend te hebben met hun lot en dat hun angsten waren afgenomen of verdwenen.

Strassman

Strassman onderzocht de werking van DMT en deed zijn verslag in het boek The Spirit molecule. Hij ontdekte een heleboel, maar in dit verband is het belangrijkste dat er proefpersonen waren die na een trip op DMT hun leven een compleet andere wending gaven. Ze besloten aan de rat race te ontsnappen en datgene te gaan doen wat dichter bij hun hart dan hun portemonee lag.
Strassman diende de stof niet toe in een sacrale omgeving maar gewoon in een laboratorium. DMT is echter een extreem sterk tripmiddel dat tevens het belangrijkste ingrediënt is van de ayahuasca-dranken zoals men die in Zuid Amerika kent. Toen Strassman jaren later de groep opzocht, om te weten voor wie de ervaring levensveranderend was geweest, bleek het effect nog steeds aanwezig en gaf men unaniem aan blij te zijn met hun keuzes.

Waarom?

Wie op een goede manier met de juiste middelen tript, zal het subjectieve gevoel krijgen dat alles met elkaar verbonden is en het leven voorbij tijd en ruimte gaat. Voorgaande klinkt vaag en dat is het ook. Buiten dat onze taal ontoereikend is om dergelijke ervaringen te beschrijven, gaat het hier niet om een rationeel 'weten' maar om het zuiver 'ervaren' en 'zijn'. Vergelijk het met de mededeling dat iets 'heet' is. Ondanks dat men wel weet wat heet is, zullen velen toch ook even willen voelen. Pas als de vingers verbrand zijn krijg het woord 'heet' meerdere dimensies en een diepere betekenis die voorbij de begripsvorm gaat.

Tripmiddelen zoals paddo's noemt men ook wel entheogene stoffen. Entheogeen betekent in dit geval 'de god in onszelf' en misschien is dat wel wat dergelijke stoffen doen. Ze laten de gebruiker kennismaken met een 'god' die volgens vele religies in onszelf te vinden zou zijn. Dat die vermeende god zich compleet anders openbaart dan de boeken suggereren, en oneindig veel krachtiger en veelzijdiger is, zal geen verbazing wekken.

Ik zou nog een tijdje door kunnen gaan met het oplepelen van onderzoeken die de notie onderschrijven dat door gebruik van bepaalde tripmiddelen onder bepaalde omstandigheden mensen duurzaam zachter voor zichzelf en hun omgeving worden. Mijn persoonlijk bevindingen liggen ook in die lijn en ook ik ben na mijn eerste ervaringen mijn ego en het materiële voorbij gegaan. Daar heb je zelf weinig aan, het leven blijft een kwestie van ondervinden en ervaren.

Succes, Franka

 • Drugs
 • Psilocybine
 • Paddo
;
Bezig met laden... De reacties worden geladen, een ogenblik geduld...
Reageer zelf:
Om op Fronza te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, dan kun je die via deze link gratis aanmaken. Of bent u uw wachtwoord vergeten?

Inloggen:

Apart & actueel nieuws:
Apart & actueel nieuws:
Om nieuws te kunnen toevoegen moet u eerst inloggen of een account aanmaken.
Reclame om op te klikken
Door lid te worden van Fronza schakelt u alle reclamebanners uit.
Franka's Vraagbaak
Onze Franka lost wekelijks een intieme, verrassende en altijd prangende vraag van één van onze bezoekers op. Deze week:
9
Ondertussen op internet
Loading...
 • De gelijkheids-leugen
  Ondertussen op internet
 • De eerste ballonvaart
  Toen in de tijd
 • Off-topic, week 13
  Off-topic
  Fronza.nl gooit boeken dicht!
  Actueel
  Off-topic, week 12
  Off-topic
  Off-topic, week 11
  Off-topic
  Off-topic, week 10
  Off-topic
  Off-topic, week 9
  Off-topic
  Off-topic, week 8
  Off-topic
  Off-topic, week 7
  Off-topic
  Off-topic, week 6
  Off-topic
  Off-topic, week 5
  Off-topic
Meest gelezen:
Meeste reacties:
U moet inloggen om gebruik te maken van het berichtensysteem
Fronza.nl maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Accepteer